De Belofte van Pisa

★★★★★ Parool
‘een tintelende film over vrijheidsdrang en loyaliteit’

★★★★ NRC
‘een mooie, melancholieke film

★★★★ Trouw
‘een wervelend drama’

★★★★ Nederlands Dagblad
‘vaart en jongensachtige bravoure’

‘De Belofte van Pisa’ is een gedramatiseerd portret van een jonge Marokkaan, die verdacht veel op romanschrijver Mano Bouzamour lijkt. Het is zijn verhaal dat, in al zijn specifieke en hoogstpersoonlijke details, het universele verhaal vertelt van een jongen die zichzelf moet zien te worden. Het is ook het verhaal van een generatie jongeren die zich moet bevrijden van de verwachtingen en oordelen van zowel van hun ouders thuis als van de maatschappij waarin ze opgroeien. Een verhaal dat zowel actueel als universeel is.

Karakteristiek voor dit project is de manier waarop deze grote thema’s een plek vinden in het scenario. Haast terloops en tussen de regels door en vertrouwend op de kijker die zijn eigen verhaal maakt. Met veel humor, soms rauw maar vooral authentiek en poëtisch.

In de verbeelding van de film wil ik de nadruk leggen op de poëtische kracht van het scenario. De dingen om Sam heen; het leven, de stad, vriendschap, seksualiteit en muziek. Door zijn gevoeligheid lijken ze op hem een grotere indruk te maken. Dat vraagt om een manier van vertellen die de werkelijk als het ware optilt.

Gouden Kalf voor Beste Acteur
Shahine el Hamus

Gouden Kalf voor Beste Muziek
Rui Reis Maia, Jasper Boeke en Diederik Rijpstra

Nominatie Gouden Kalf voor Beste Mannelijke bijrol
Thor Braun

Nominatie Gouden Kalf voor Beste Montage
Wouter Jansen

IMDb